Ga direct naar de content

Voor het netwerk

Onsland.nl is ontstaan vanuit het Programma Indisch Erfgoed Digitaal. Met het financieren van dit programma wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkenning geven voor wat de postkoloniale gemeenschappen uit Indonesië in Nederland hebben meegemaakt, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Collecties in context

Onsland.nl maakt gebruik van collecties van diverse archieven en musea. De collectie- of databeherende deelnemers houden de bronnen zelf in beheer. De stichting WO2Net haalt de bronnen en data zoveel mogelijk rechtstreeks uit de collectiebeheersystemen en databases. Binnen de infrastructuur van Onsland.nl wordt alles dat over hetzelfde onderwerp of dezelfde persoon gaat aan elkaar gekoppeld, en online in context gepresenteerd. De Indisch Erfgoed Thesaurus speelt een belangrijke rol bij het realiseren van die koppelingen.

Op Onsland.nl komen al die individuele collecties en contextinformatie samen, en vormen dé digitale toegang tot collecties over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Onsland.nl is in beheer bij het Indisch Herinneringscentrum die daarin wordt ondersteund door de Stichting WO2Net.

Hoe doe ik mee?

Stuur een mail aan onsland@indischherinneringscentrum.nl, dan nemen we contact met je op voor een afspraak.

Het aansluiten van relevante bronnen doet Onsland.nl bij voorkeur rechtstreeks bij de collectiebeherende-organisatie, middels een API of OAI-PMH. Dit zijn manieren om een collectiebeheersysteem en de infrastructuur achter Ons Land met elkaar te laten 'praten'. Hiermee is er een 'live verbinding' en kan er regelmatig worden ge-update. Dus als een beheerder bijvoorbeeld een bronbeschrijving aanpast of nieuwe bronnen in de collectie toevoegt, zie je dat terug op Onsland.nl. We werken als publieksgericht webportaal graag met gedigitaliseerde bronnen, maar veel erfgoedmateriaal in depots is nog niet gedigitaliseerd en alleen nog maar beschreven. Ook die beschrijvingen maken we graag vindbaar via Onsland.nl.

Neem ook deel!

Door deel te nemen met collecties profiteer je zelf van een aantal voordelen:

  • Verbeter de zichtbaarheid van je collectie via Onsland.nl. Je collectie wordt bovendien in een context getoond waarin de geschiedenis wordt uitgelegd en naast andere collecties en kennis wordt gepresenteerd.
  • Onsland.nl is een duurzame plek voor verhalen en contextinformatie. Stel er is veel werk gestopt in het voorbereiden van een tentoonstelling of presentatie, maar na afloop verdwijnt al deze kennis weer voor het grote publiek. Onsland.nl raakt graag in gesprek om deze informatie duurzaam in de context van het webportaal te ontsluiten.
  • Ontvang je metadata verrijkt terug, bijvoorbeeld met concepten uit de Indisch Erfgoed Thesaurus of gestandaardiseerde geografische locaties.
  • Win advies in over de mogelijkheden rond het digitaal beschikbaar maken en stellen van collecties en collectiedata via Ons Land.


Heeft jouw organisatie ook relevante collecties voor Onsland.nl? Wij raken graag in gesprek over de mogelijkheden.

Open Oproep

Binnen het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) is ruimte voor het digitaliseren, verrijken en nader toegankelijk maken van erfgoedcollecties Nederlands-Indië/Indonesië. Na een succesvolle eerste ronde waarbinnen 9 projecten zijn gehonoreerd, is er nu een tweede ronde. We nodigen musea en erfgoedinstellingen met deze collecties uit om financieringsaanvragen te doen om daarmee waardevolle, relevante collecties te verrijken en beschikbaar te maken. Binnen deze call, die uit twee trajecten bestaat is er extra aandacht voor het digitaliseren en beschikbaar stellen van audiovisuele Oral History-materiaal. De deadline voor het indienen van projecten is 25 januari 2025. Neem vooral ook voor die tijd contact met ons op om je projectideeën te bespreken.