Ga direct naar de content

Verder onderzoeken

Op Onsland.nl vind je zoveel mogelijk gedigitaliseerde bronnen uit musea en archiefcollecties. Sommige collecties zijn echter (nog) niet digitaal beschikbaar, of mogen vanwege wetgeving niet online gepubliceerd worden. Hier onder vind je een overzicht van dergelijke bronnen die je vaak op locatie in een leeszaal wel kunt raadplegen om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van je eigen familie.

  • Inventarisatie Oral History

In 2023 heeft het NIOD een inventarisatie van Oral History collecties over Nederlands-Indië/Indonesië gemaakt. Deze inventarisatie bevat 113 collecties. Een groot deel daarvan is niet (online) in te zien.

  • 401 Nederlands-Indische dagboeken en egodocumenten

In de collectie zijn ongeveer 350 dagboeken en verslagen opgenomen die zijn geschreven door krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden.

  • 400 Indische collectie

Het RIOD/NIOD verzamelt sinds 1946 materiaal over Nederlands-Indië dat betrekking heeft op de periode die begint met de aanloop tot de Tweede Wereldoorlog en eindigt met de soevereiniteitsoverdracht in december 1949. Omdat veel archieven van (Japanse overheids-) instanties uit de betreffende periode verloren zijn gegaan, richtte het RIOD zich op archief- en documentatiemateriaal van particulieren, waarbij het accent kwam te liggen op de ervaringen van Nederlanders tijdens de Japanse bezetting.

  • Indisch Oud-Paspoortarchief

Inwoners van Indonesië met de Nederlandse nationaliteit (of die gelijkgesteld waren met Europeanen) die na de soevereiniteitsoverdracht het land wilden verlaten, moesten een Nederlands paspoort hebben. Als ze dat niet hadden moesten ze dat aanvragen. De Indische paspoortaanvragen uit de periode 1950-1959 zijn ondergebracht in het Indisch Oud-Paspoortarchief dat wordt beheerd door het CBG|centrum voor familiegeschiedenis.

  • 2.10.15 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Paspoortadministratie en Nationaliteitsonderzoek Nieuw-Guinea, 1950-1962

In dit archief bevindt zich de geanonimiseerde versie van de paspoortadministratie van het Ministerie van Koloniën, zoals die in Nederlands Nieuw-Guinea gedurende de jaren 1950-1962 werd bijgehouden.

  • 2.19.255.01 Plaatsingslijst persoonsdossiers Oorlogsgravenstichting

Het archief bevat gegevens over oorlogsgraven, waaronder correspondentie met familieleden.

  • Afscheid van Indië, Nummer toegang: 2.05.80

Afscheid van Indië: gedigitaliseerde documenten bevat documenten over de periode 1940 tot en met 1949 in Nederlands-Indië/Indonesië

  • Indische/Indonesische collecties

De Indische/Indonesische collecties van het IISG bestaat uit boeken, brochures en tijdschriften en kranten betreffende Indonesië uit de koloniale, maar voornamelijk uit de laat-koloniale en post-koloniale periode.

In de collectie van het Rijksmuseum Boerhave bevinden zich objecten en afbeeldingen in relatie tot de wetenschap in voormalig Nederlands-Indië. Ook hebben ze boeken en tijdschriften, bijvoorbeeld het Geneeskundig Tijdschrift voor Nederlands-Indië.

Kleian`s adresboek van geheel Nederlandsch-Indië. Vanaf 1903 hierin opgenomen: Naamlijst der Europeesche inwoners van het mannelijk geslacht in Nederlandsch-Indië en opgave omtrent hun burgerlijke stand. Je kunt door deze bron zoeken op naam.