Ga direct naar de content

Thung Tjeng Hiang

GeborenBogor (stadsgemeente), 8 mei 1897
OverledenWageningen, 18 november 1960

Thung is geboren in 1897 op West Java. Zijn familie heeft daar een rijstpellerij en een theefabriek en behoort tot de welgestelde families. Hij volgt Nederlands onderwijs en gaat in 1916 na de middelbare school naar Nederland om in Wageningen aan de ‘Land-, Tuin- en Boschbouwschool’ te studeren. Hij promoveert in 1928. Hij houdt zich als een van de eersten in de wereld bezig met onderzoek naar virussen. In 1929 is hij weer terug in Nederlands-Indië/Indonesië. Naast zijn onderzoek in de plantenziektekunde zet hij zich voor het sociaal culturele leven van de Chinezen in Nederlands-Indië/Indonesië. Hij is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij is in Wageningen de eerste hoogleraar virologie in de wereld. Hij overlijdt in 1960 63 jaar oud.

8 mei 1897

Thung Tjeng Hiang wordt geboren als zoon van Thung Tjoen Pauw, hoofd van een rijstfabriek

8 mei 1897

Geboren

1903

Thung volgt Nederlands lager- en middelbaar onderwijs

1916

Thung gaat studeren aan de Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool in Wageningen (vanaf 1918 Landbouw Hogeschool en vanaf 1986 Landbouwuniversiteit)

22 september 1919

Thung wordt kostganger in het gezin van dominee Barend ter Haar Romeny en Fernanda Willekes MacDonald.

Hij woont op de pastorie in Gennep.

15 september 1923

Thung trouwt in Amsterdam met de vier jaar oudere Fernanda Willekes MacDonald.

Zij is eerder dat jaar gescheiden van dominee Barend ter Haar Romeny.

20 januari 1928

Thung promoveert op 20 januari 1928 met lof op het proefschrift ‘Physiologisch onderzoek met betrekking tot het virus der bladrolziekte van de aardappelplant, Solanum tuberosum L.

1929

Thung vertrekt met vrouw en twee kinderen naar Klaten voor een baan als fytopathaloog bij het Proefstation voor Vorstenlandsche Tabak.

Hij doet daar onderzoek naar het beheersen van plantenziektes op tabaksplantages. Naast zijn wetenschappelijk onderzoek, is hij actief in de verbetering van het sociaal en culturele leven van de Chinezen in Nederlands-Indië/Indonesië, een bevolkingsgroep met een achtergestelde positie in de kolonie.

1945

Thung zet de landbouwfaculteit aan de Universiteit van Indonesia in Bogor op

1949

Thung krijgt een buitengewoon hoogleraarschap op de Landbouwhogeschool aangeboden, waarmee hij de eerste hoogleraar virologie ter wereld wordt.

In 1956 wordt het buitengewoon hoogleraarschap omgezet naar een ‘gewoon’ hoogleraarschap.

18 november 1960

Thung sterft aan de gevolgen van een hartaanval.

Dit vindt plaats tijdens een bijeenkomst van de plaatselijke Rotary in Wageningen, waar de Nederlandse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Hans van Houten een voordracht houdt.

18 november 1960

Overleden

Mis je informatie over een persoon?

Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.