Ong Eng Die
Ong Eng Die is de zoon van een Luitenant der Chinezen in Gorontalo. Na zijn eindexamen middelbare school in 1931 gaat hij naar Nederland om economie te studeren in Amsterdam. Hij is zeer actief In de studentenvereniging Chung Hwa Hui. Tijdens de Duitse bezetting woont hij in Amsterdam en promoveert in 1943. In 1946 gaat hij terug naar Indonesië en werkt bij de Bank Pusat Indonesia (Centrale bank van Indonesië) in Yogyakarta. Van 1947 tot 1948 is hij onderminister van Financiën in de regering van premier Amir Sjarifuddin. Tijdens de Renville-onderhandelingen is hij adviseur van de Indonesische delegatie. Hij is minister van Financiën in de regering van Ali Sastroamidjojo van 1953 tot 1955. In 1964 vertrekt hij naar Amsterdam. In 1967 krijgt hij samen met zijn Duitse vrouw Gertrud Wilhelmine Höhnerbach de Nederlandse nationaliteit. Na zijn scheiding in 1975 gaat hij in Den Haag wonen.
Ong En Die wordt in Gorontalo geboren als zoon van Ong Teng Hoen (Luitenant der Chinezen tussen 1924-1943).
Hij behoort tot de Cabang Atas, de Chinese elite.
Geboren
Ong Eng Die gaat economie studeren aan Universiteit van Amsterdam
Ong Eng Die behaalt zijn doctorstitel met het proefschrift: Chineezen in Nederlandsch-Indië, een Sociografie van een Indonesische Bevolkingsgroep
Ong Eng Die wordt in 1945 voorzitter van Chung Hwa Hui.
Hij wil dat de vereniging zich uitspreekt voor de onafhankelijkheid van Indonesië.
Ong Eng Die gaat in 1946 terug naar Indonesië.
Hij wordt directeur van Bank Pusat Indonesia (de Centrale Bank van Indonesië) in Yogyakarta.
Ong Eng Die wordt onderminister voor financiën in de kabinetten Amir Sjarifoeddin.
Ien II. Hij is adviseur van de Indonesische delegatie tijdens de Renville-onderhandelingen.
Ong Eng Die is minister vaan Financiën in het 1e kabinet Ali Sastroamidjojo
Ong Eng Die wordt in 1957 gearresteerd op beschuldiging van corruptie.
Hij wordt ervan beschuldigd tijdens zijn ambtsperiode als minister een krediet van 20.000.000 roepia te hebben verstrekt aan Bank Umum Nasional in Bandung, een bank die hij en anderen in 1952 hadden opgericht en waarvan hij zelf een grootaandeelhouder was.
In 1964 vertrekt Ong Eng Die naar Amsterdam
Ong Eng Die wordt op 14 maart 1967 samen met zijn Duitse vrouw Gertrud Wilhelmine Höhnerbach genaturaliseerd tot Nederlander
Overleden
Mis je informatie over een persoon?
Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.