Betsy Thung Sin Nio
Betsy wordt in Batavia (Jakarta) geboren in een prominente familie van grootgrondbezitters. In Batavia (Jakarta) gaat zij eerst naar de Europese Lagere School (ELS), daarna volgen verschillende soorten vervolgonderwijs. In Nederland studeert zij vanaf 1925 eerst economie in Rotterdam en vanaf 1932 ook geneeskunde. Als arts begint zij in 1938 een artsenpraktijk in Batavia (Jakarta). Naast haar werkzaamheden als arts ontplooit zij zowel in Nederland als in Indonesië vele activiteiten op maatschappelijk, medisch en politiek terrein. De kennismaking met Aletta Jacobs in 1926 en het feminisme heeft grote invloed gehad op haar leven. Na haar vertrek in 1968 uit Indonesië werkt zij nog enige tijd als arts in Eindhoven. Zij overlijdt in 1996 op 94-jarige leeftijd.
Betsy wordt geboren in Batavia (Jakarta) als dochter van Thung Bouw Kiat (1863-1916) en Tan Toan Nio (1883-1924).
Zij volgt Nederlands onderwijs.
Geboren
Betsy haalt haar HBS diploma aan de Prins Hendrik School
Betsy haalt haar onderwijsakte van de Hollands-Chinese Kweekschool
Betsy gaat economie studeren aan de Economische Hogeschool in Rotterdam
Betsy ontmoet de feministen Aletta Jacobs en Kee Groot en wordt lid van de Rotterdamse afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap (voorheen de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht).
In haar opvattingen over het feminisme staat het stimuleren van economische onafhankelijkheid van vrouwen centraal.
Betsy keert terug naar Indonesië voor de bruiloft van haar zus.
Ze doet geneeskundige ervaring op als arts-assistente in het Jang Seng Ie-ziekenhuis. en richt een meisjesinternaat op om de drempel tot studie voor Chinese meisjes te verlagen.
Bestsy vervolgt haar studie economie in Rotterdam.
Ze gaat daarnaast geneeskunde studeren.
Betsy rondt haar studie economie af en vervolgt haar studie geneeskunde.
Ze wordt arts in 1938.
Betsy keert terug naar Batavia (Jakarta) en start een eigen dokterspraktijk.
Ze blijft actief in de vrouwenbeweging. Ze wordt lid van de Nederlandsch-Indische Vereeniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap en sluit zich aan bij de Chinese Vrouwenbond. Als lid van deze vereniging strijdt ze met succes voor het vrouwenkiesrecht voor Chinese en Indonesische vrouwen.
Tijdens de Japanse bezetting sticht Betsy een ziekenhuis in Jakarta, uitsluitend geleid door vrouwen, waar ze zelf in allerlei capaciteiten werkzaam is
Betsy wordt schoolarts bij het ministerie van Onderwijs.
Ze is de schoolarts voor alle schoolkinderen van Jakarta.
Betsy wordt lid van de politieke partij Persatoean Tionghoa Indonesia (Chinese Unie in Indonesië).
Ze is in 1949 de eerste vrouw in de gemeenteraad van Jakarta.
Betsy verlaat Indonesië voor Nederland.
Ze gaat werken als arts in een gezondheidscentrum en kindertehuis in Eindhoven.
Betsy wordt geridderd in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet voor vrouwenemancipatie tijdens de eerste feministische golf
Mis je informatie over een persoon?
Bekijk ook de collecties die je op locatie bij instellingen kunt inzien. Kun je niets vinden? Probeer later nog eens op onsland.nl, Er komen steeds nieuwe collecties online.