Ga direct naar de content

Over Onsland.nl

Op Onsland.nl vind je diepgaande informatie over het gedeelde Nederlands-Indonesisch verleden. De focus ligt hierbij op de Tweede Wereldoorlog en dekolonisatie. Een groot netwerk van aangesloten erfgoedinstellingen, musea en archieven maken hier diverse bronnen voor jou beschikbaar.

Uitkeringsregeling Backpay en de collectieve erkenning

Eind 2015 stelde de toenmalige staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS de Uitkeringsregeling Backpay in. Deze bestond uit individuele uitkeringen en een collectieve uitkering. Individuele uitkeringen werden uitbetaald aan oud-KNIL militairen en Indische ambtenaren die nog recht hadden op achterstallige soldij en salarissen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werd er uitvoering gegeven aan de zogenoemde Collectieve Erkenning. Met de collectieve erkenning wil het kabinet de betekenis en het belang van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië voor de toekomst borgen. 

Partners Collectieve erkenning

De Collectieve Erkenning omvat drie programmalijnen: herdenking, contextuele zorg en het creëren van een ontmoetingsplaats, 'Een Indische pleisterplaats', die dient als een plek voor ontmoeting, scholing, educatie, en als een museum- en kenniscentrum. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor culturele activiteiten. Museum Sophiahof is de realisatie van deze visie. Het Indisch Herinneringscentrum, Museum Maluku, het Indisch Platform, Stichting Pelita, Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 en Stichting Beheer Museum Sophiahof dragen bij aan de invulling van deze programmalijnen. Museum Sophiahof is in juni 2019 geopend.

Extra impuls collectieve erkenning en Onsland.nl

In 2020 besloot de Nederlandse overheid een extra impuls te geven aan de zogenaamde collectieve erkenning. Daarmee wil de regering waardering laten blijken voor de verschillende ervarings- en herinneringsgemeenschappen rondom de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië/Indonesië.

Onsland.nl is gefinancierd vanuit deze extra impuls regeling van de collectieve erkenning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en draagt bij aan het doel om relevante erfgoedcollecties en kennis over deze geschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Wie zijn deze ervarings- en herinneringsgemeenschappen?

In het rapport 'Deel en Verbind' van de Advies Commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië (Commissie Bussemaker) worden de betrokkenen gedefinieerd als 'mensen die als gevolg van de postkoloniale migratie vanuit Indonesië in Nederland terecht zijn gekomen en hun nazaten. Het betreft onder meer de volgende gemeenschappen: Indische Nederlanders, Molukkers, Papua's en Chinezen uit Indonesië en volgende generaties. Daarnaast kunnen ook Indië-veteranen, dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers die door Nederland ingezet waren in de strijd tussen 1945-1949 en hun nazaten worden gezien als betrokkenen. De ervarings- en herinneringsgemeenschappen hebben verschillende perspectieven op de geschiedenis.

Multiperspectiviteit en meerstemmigheid

'Bij multiperspectiviteit gaat het om het beter begrijpen van historische gebeurtenissen door ze vanuit verschillende kanten te bekijken. Als aan die perspectieven een menselijke stem wordt gegeven, spreken we van meerstemmigheid. Daarom gebruiken we in dit advies meerstemmigheid om te erkennen dat er meerdere perspectieven zijn. Tegelijkertijd willen we daarmee niet alleen recht doen aan de persoonlijke ervaringen en geschiedenissen van betrokkenen, maar ook aan de complexiteit van historische ontwikkelingen'

Uit het rapport 'Deel en Verbind'

"Wij zien meerstemmigheid als voorwaarde voor een toekomstige en duurzame collectieve erkenning."

Advies Commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië

Wie zitten er achter Ons land?

Ons land wordt beheerd door het Indisch Herinneringscentrum. Het wordt daarbij ondersteund door de Stichting WO2NET die verantwoordelijk is voor het aansluiten van erfgoedcollecties. Het programma Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek is verantwoordelijk voor digitalisering van veel van de collecties die je op Ons land kunt vinden. Daarnaast zijn er een groot aantal erfgoedinstellingen en andere partners die hun collecties en kennis ter beschikking stellen. Je zult op deze website dus ook verhalen kunnen lezen van gastredacteuren.